Keď sa povie Španielsko, mnohí si hneď predstavia pláž, slnko… a paellu. Ale pozor – španielska kuchyňa je omnoho rozmanitejšia a ukrýva poklady, ktoré možno na prvý pohľad nevyzerajú luxusne, no chuťou ťa dostanú.
Tu je niekoľko ikonických jedál, ktoré by si určite mal vyskúšať, no ideálne vtedy, keď ich jedia miestni.
🥘 Paella
Ikonické jedlo zo slnečnej Valencie. Ale pozor – nie každá ryža s morskými plodmi je paella!
Pravá paella valenciana sa pripravuje s kuracím a králičím mäsom, fazuľou a šafranom. Existuje však aj paella de marisco (s morskými plodmi), ktorú pozná väčšina turistov.
V tradičných reštauráciách sa paella pripravuje na objednávku, často len na konkrétne dni a pre viacero osôb naraz. Až vtedy chutí tak, ako má – pomaly varená, s chrumkavým spodkom (tzv. socarrat) a vôňou, na ktorú nezabudneš.

Malý tip: ak chceš tú pravú, hľadaj podniky, kde ju jedia domáci – a počkaj si na ňu pokojne aj do 14:00. Oplatí sa a nenachytáš sa na turistickú pascu.
🥔 Tortilla de patatas
Zemiaková omeleta, ktorú nájdeš takmer všade. Jednoduchá, ale geniálna kombinácia vajec, zemiakov a (možno) cibule. Áno, v Španielsku sa vedú nekonečné debaty, či tortilla con cebolla alebo sin cebolla – ak si nie si istý, ochutnaj obe verzie a rozhodni sám 😉
Podáva sa studená alebo teplá, na desiatu, večeru, do sendviča – skrátka, univerzálna dobrota.

🍖 Jamón ibérico
Tenké plátky šunky, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku.
Priprav sa, že tá kvalitná (napr. jamón ibérico de bellota) môže byť drahšia než letenka do Madridu – ale stojí za to! A nie, toto nie je bežná šunka z obchodu.
Jamón sa podáva len tak – s chlebom, vínom, alebo aj samotný.

🍅 Pan con tomate
Znie to jednoducho: opečený chlieb potretý zrelou paradajkou, olivovým olejom a štipkou soli. No práve táto jednoduchosť robí z pan con tomate obľúbený „poklad“ v celej krajine.
Jedáva sa v celom Španielsku – ako raňajky, ľahká večera, predjedlo alebo príloha ku šunke a syrom.
Jeho popularita je obrovská, lebo je rýchly, chutný, ľahký a spája v sebe to najlepšie z miestnych surovín: chlieb, paradajky, olivový olej. A navyše – vždy chutí trochu inak, podľa toho, kde ho ochutnáš.

🍮 Flan
Španielska klasika medzi dezertmi. Jemný karamelový puding, ktorý nájdeš v domácnostiach aj reštauráciách. Každá babička má ten najlepší recept a aj keď ho raz skúsiš doma, niečo ti tam stále bude chýbať – pravdepodobne tá španielska pohoda okolo.

🍅 Gazpacho a salmorejo
Obe sú to studené paradajkové polievky, ideálne na horúce dni. Ak si zástanca teplých polievok, možno ťa prekvapia… ale neboj sa, nie sú to len „studené rajčiny“.
Gazpacho je redšia verzia s kúskami zeleniny – niečo medzi polievkou a smoothie.

Salmorejo je hustejší, krémový, často s vajíčkom a jamónom navrchu.

🍫 Churros con chocolate
Vyprážané tyčinky z cesta, ktoré si namáčaš do hustej horúcej čokolády. No kto by im odolal?
Najčastejšie sa jedia na raňajky alebo neskoré raňajky cez víkend. V mnohých regiónoch sú populárne aj v noci – ako „sladká bodka“ po večierku.
Nájdeš ich v špecializovaných podnikoch zvaných churrerías, a keď sú čerstvé a teplé, je to láska na prvý zahryz.

Tak čo, ktorý z týchto pokladov si dáš ako prvý?
A ak sa učíš po španielsky, pozorovanie jedálneho lístka je skvelý spôsob, ako si rozšíriť slovnú zásobu a zistiť, čo naozaj jedia miestni – nie len turisti. 😉